Guvernul nu va modifica pachetul fiscal propus, deoarece consideră că măsurile propuse sunt necesare pentru evitarea unei crize mai severe, comparabilă cu cea din 2009, ba mai mult vor fi completate cu alte două proiecte de acte normative ce vor fi puse în transparenţă decizională în iulie şi august, se arată într-un comunicat de presă emis de Confederaţia Sindicală Naţională Meridian, după finalul şedinţei de astăzi a Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social ce a avut loc la Palatul Victoria.
Potrivit sursei citate, temele abordate în cadrul şedinţei au vizat propunerile legislative privind austeritatea fiscală, impactul asupra diferitelor categorii de angajaţi şi echitatea distribuirii poverii în societate.
Liderii de sindicate au semnalat riscurile asociate unor măsuri precum creşterea normei didactice fără analiză de impact, comasări grăbite de instituţii şi reduceri de personal fără audit prealabil, afectarea disproporţionată a unor sectoare faţă de altele, şi au solicitat împărţirea echitabilă a poverii între angajaţii din sectorul bugetar şi cel privat, precum şi o implicare reală a mediului de afaceri în efortul fiscal.
Potrivit comunicatului de presă, la discuţiile legate de crearea sau identificarea unor noi surse de venit, reprezentantul CSN Merididan a subliniat importanţa agriculturii şi a sectorul agroalimentar ca şi contribuţie la PIB, dar şi la asigurarea securităţii alimentare a ţării. În intervenţiile lor reprezentanţii angajaţilor au arătat că ţara noastră se află într-un dezechilibru bugetar începând cu 2010, că există inechităţi evidente în salarizarea personalului, chiar în cadrul aceleiaşi grile (ex. cazul din Secretariatul General al Guvernului) şi că măsurile propuse încalcă principiile Legii-cadru nr. 153/2017 şi conduc la scăderea puterii de cumpărare până la nivelul anului 2022. Ei au susţinut că este inadmisibilă adoptarea unor măsuri cu efecte până la sfârşitul anului 2026 fără o analiză riguroasă şi consultare reală cu partenerii sociali, că o nouă lege a salarizării nu poate fi discutată înainte de aplicarea completă a celei actuale şi că există cazuri în care conducători de instituţii fac presiuni asupra liderilor şi membrilor de sindicat.
Sursa citată mai arată că prim-ministrul Ilie Bolojan a răspuns punctual observaţiilor şi şi-a exprimat deschiderea faţă de dialogul social, subliniind următoarele:
"1. Norma didactică va fi majorată, justificând decizia prin comparaţii internaţionale şi utilizarea intensă a plăţii cu ora.
2. Unele măsuri sunt nepopulare şi afectează inegal diverse categorii, dar sunt considerate necesare pentru evitarea unei crize mai severe, comparabilă cu cea din 2009.
3. Vor urma alte două pachete de măsuri în lunile iulie şi august, pentru care va exista mai mult timp de analiză şi consultare.
4. Fiecare instituţie publică va trebui să-şi fundamenteze necesarul de personal, în baza unei analize interne şi prin audit extern.
5. Premierul a condamnat ferm orice presiune asupra liderilor sindicali şi a cerut ca astfel de cazuri să fie sesizate oficial.
6. ANAF-ul trebuie să performeze pe măsura salariilor acordate.
7. Creşterea TVA este necesară, întrucât aduce un venit sigur la buget.
8. Reprezentarea economică externă va fi reorganizată, coordonarea urmând să revină ambasadorilor.
9. Se recunoaşte existenţa unor dezechilibre salariale între instituţiile publice, urmând a fi analizate şi corectate.
10. Subvenţiile pentru partide politice vor fi revizuite şi reduse.
11. Programul Rabla va fi reconfigurat, pentru a stimula producţia de autoturisme autohtone.
12. Vor fi reevaluate revedenţele.
13. Vor fi luate măsuri pentru reducerea concediilor medicale, existând suspiciuni de utilizare abuzivă”.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2025, 19:26)
'Creşterea TVA este necesară, întrucât aduce un venit sigur la buget.'
Aduce venituri siguri doar de la aia care platesc. Aia care nu platesc sunt lasati in pace de catre stat. Spuneti-mi si mie de e necesar sa-l impovarezi si mai mult pe cetateanul de buna credinta, in loc sa-l taxezi p'ala de rea credinta?